Asenpa, hizmet verdiği pazar çeşidine göre, özel kuruluşlara ya da kişilere ürünler satarak işletmelere ürün desteği sağlayan bir işletmedir. Yerel ürünler sunan ve küresel bir şirkete dönüşme hedefi olan Asenpa, müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda ürünler sunarak geleceğe katkıda bulunan çalışmalar yapmayı hedefleyen bir anlayışla hareket eder. İşletmelerin doğal, işlenmemiş ham madde ihtiyaçlarını karşılayan Asenpa, kalite standartlarına uygun şekilde ürünler sunar. Bunlarla birlikte Asenpa maliyetleri ve olası riskleri en aza indirerek zaman kaybını da önler. Asenpa; buğday nişastası vital buğday glüteni, glutensiz buğday unu ve patates ezmesi gibi ürünleri bünyesinde bulundurur.
Organik buğday nişastası diğer adıyla doğal buğday nişastası, buğday unundan gluten dahil tüm proteinlerin çıkarılması ile elde edilir. Organik buğday nişastası, glutenden sonraki en önemli ikinci sıraya koyulabilecek ekonomik bir üründür. Ayrıca doğal buğday nişastası, glütensiz buğday unu olarak da adlandırılır. Organik buğday nişastasının (wheat starch) içinde %70 oranında nişasta yer alır. Ek olarak organik buğday nişastası, buğdaydan vital buğday gluteni elde edildiğinde yan ürün olarak üretilip elde edilen bir nişasta çeşididir.
Organik Buğday Nişastası (Wheat Starch)
Organik buğday nişastalarının üretimi mısırın üretimine göre daha azdır ve pahalıdır. Buğday nişastalarında ortalama olarak amiloz oranı %28’dir. Buğday nişastalarındaki amilopektin oranı ise %72’dir. Organik buğday nişastalarının üretimine Eski Mısır ve Eski Yunan döneminde başlanıldığı bilinir. Ayrıca buğday nişastaları (wheat starch), Avustralya ve Avrupa’daki nişasta üretiminin büyük bir bölümünü karşılar.
Buğday nişastası büyüklük olarak granül 10 mikron civarındadır. Buğday nişastalarının granül çapları ise 1 ile 40 mikron arasında değişiklik gösterir. Buğday nişastalarının jelleşme oranları, diğer doğal nişastalara göre karşılaştırıldığında, çok yüksek derecede jelleşmeye başlar. Buğday nişastası (wheat starch); doğaldır, saftır, yenilebilen bir polimerdir. Bu özelliklerinden dolayı organik buğday nişastası birçok alanda kullanılır. Organik buğday nişastaları, yaygın olarak unlu mamul yapımında yer alır. Özellikle keklerde unun üçte biri yerine organik buğday nişastaları kullanılır.
Organik Buğday Nişastası Kullanım Alanları
Organik buğday nişastası; kekin hacmini artırır, kekin simetrik yapısını düzeltir, kekin yeme kalitesini arttırır ve keke yumuşak bir yapı verir. Ayrıca organik buğday nişastaları, kek hamurunun viskozitesini de kontrol edip, kekin yapısını geliştirici bir etkiye sahiptir. Kremalı tatlılarda, pastalarda, kurabiyelerde kullanılan organik buğday nişastaları, yapılan ürünün veya pastanın kalınlığını, genişliğini kontrol ederek yapısını düzeltir.
Kuru karışımlar için de organik buğday nişastaları son derece önemlidir. Kek karışımlarının neminin kontrolünde buğday nişastası oldukça etkilidir. Buğday nişastası, donut karışımlarında yumuşaklığı artırıcı bir özelliğe sahiptir. Pankek karışımında ve gofret hamurlarında kullanılan organik buğday nişastaları, yapılan karışımın yayılması işlemini kontrol eder. Toz tatlı karışımlarında kullanılan organik buğday nişastaları, yumuşak bir yapı oluşmasını sağlar. Puding yapımında da yumuşak bir dokuya sebep olur ve lezzetini artırır. Hassas bir yapıda olan kokuları kesinlikle kapatmayan organik buğday nişastası, tüm toz karışımlarının akışkan ve hacimli bir yapıda olmasını sağlar.
Comments